DOMUZ GRİBİNE KARŞI ALINAN ÖNLEMLER ARTTIRILMALIDIR!
BASIN AÇIKLAMASI
TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti adına, Özel Bilkent Ankara Laboratuar İlköğretim Okulunda domuz gribine yakalananların sayısının 10a ulaşması üzerine alınması gereken tedbirler hakkında bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle;
DOMUZ GRİBİNE KARŞI ALINAN ÖNLEMLER ARTTIRILMALIDIR
Değerli Basın Mensupları, Kasım ayında artışa geçmesi beklenen domuz gribi vakalarının, Aralık ayında patlama yapmasından korkulmaktaydı. Ancak Ekim ayının henüz ortalarında Özel Bilkent Ankara Laboratuar İlköğretim Okulundaki vaka sayısının 10a ulaşması, tehlikenin boyutlarının sanılanın üzerinde olması ihtimalini kuvvetlendirmekte, halk sağlığı odaklı endişelerimizin giderek artmasına neden olmaktadır. İstenmeyen bu gelişmeler, Ankaranın diğer okullarının ve giderek tüm Türkiyenin karşı karşıya kalabileceği olası tehlikeler konusunda tetikte olmamız gerektiğinin de kanıtı haline gelmiştir.
Tüm dünyayı sarsan küresel salgın domuz gribi, bugüne kadar 191 ülkede en az 4 bin 525 kişinin ölümüne yol açtı. Gribe karşı birçok ülkede kırmızı alarma geçildi. Ülkemizin de bulunduğu kuzey yarımkürede hastalığın aktivitesinde kısmi artış gözlenmekte. Türkiye`de bugüne kadar tespit edilen vaka sayısı 169`u yerli olmak üzere 486dır.
Öğrenciler, veliler, 17-24 yaş arası gençler ve hamile kadınlara, domuz gribi aşısı vakit geçirmeden yapılmalıdır. Ancak halk sağlığı bir hafta sonra gelecek olan aşının insafına bırakılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki aşı, domuz gribine karşı tek başına yeterli bir önlem değildir.
Türk Eczacıları Birliği, Sağlık Bakanlığının domuz gribi konusundaki tüm önerilerini dikkate almayı ve halk sağlığına olumlu katkıda bulunabilecek her türlü projede yer almayı kendine görev saymaktadır.
Biz eczacılar, domuz gribi vakalarının Türkiyede görüldüğü ilk günden bugüne eczanelerimizde broşür dağıtımına başladık. İnternet sitemizde vatandaşları tehlikeye karşı uyardık. Kendisini toplum sağlığının ve yaşam kalitesinin garantisi olarak gören eczacılar olarak bizler, Sağlık Bakanlığının domuz gribi tehlikesine karşı vereceği her türlü mücadeleye omuz vermek isteğinde ve kararlılığında olduğumuzu, halk sağlığını korumak konusunda üzerimize düşen sorumlulukların gerektirdiği her türlü eylemi, özveri ve fedakarlıkla yerine getireceğimizi ilan ediyoruz
Basına ve kamuoyuna duyurulur.